*** Laatste update: zie "nieuws en deelnemerslijst 2011" ***

Etappe 1 2011

Donderdagmorgen vertrekken de deelnemers aan de Europarit 2011 vanuit Reutte en rijden langs de Zugspitze, Schloss Fernsteinsee en over de Fernpass (die maar liefst 1210 meter) hoog is. De uitzetters hebben ook een stuk onverhard gevonden. Deze gravelweg van ruim een kilometer is ook begaanbaar voor de lagere auto's.
De Sportklasse krijgt een stuk ingetekende Lijn. De Toerklasse rijdt een Chinezenrally (het bolpijl systeem). De eerste meldingspost bevindt zich in het Ötztal in Langefeld en de eerste deelnemer is daar om ongeveer half elf en de deelnemers hebben daar een koffiepauze van een half uur. Deze Italiaan (Don Camillo) in ostenrijk heeft in ieder geval heerlijke koffie, lekker eten, een geweldig terras en veel parkeergelegenheid.

Vanuit MP 1 vervolgen we de route richting de 'Passo Rombo' (ofwel de 'Timmelsjoch'); de pas waar we twee jaar geleden stuiten op een cameraploeg die vanuit een helicopter filmopnamen maakte voor een model BMW. De pas verbindt het noorden van Europa met het zuidelijke deel. De Passo Rombo (2509 meter hoog) biedt prachtige vergezichten net als de Passo di monte Giovo (Jaufenpass;2094 meter). De uitzetters hebben het tijdschema zodanig opgezet dat er onderweg voldoende tijd is om van het prachtige uitzicht te genieten en ook van de prachtige natuur en fenomenale weg met haar vele bochten. Een ander mooi gebied is de Gruppo di Tessa(Texelgruppe), een ruim 33 hectare groot natuurreservaat. De tweede Meldingspost bevindt zich in de Dolomieten in het plaatsje Lajen bij Hotel Andechserhof.

De derde Meldingspost is gepland op de Passo Giau en daar hebben de deelnemers gelegenheid om bij een Albergo te genieten van de prachtige vergezichten en rotsmassieven.
Na de pauze rijden de deelnemers naar Wolkenstein, het hoogst gelegen en kleinste dorp in de Italiaanse val Gardena. Wolkenstein ligt op ongeveer 1.500 meter hoogte. Er wonen circa 2.500 mensen en heeft slaapplaatsen voor zo'n 3.000 toeristen. Als een adelaarsnest hangt de ru'ine "Wolkenstein" aan een rotswand in de buurt. Het dorp wordt ook wel Selva di Gardena genoemd.

De route richting Dobiacco,de finish van de eerste etappe, gaat langs de "Marmolada"; een berg met verschillend toppen boven de 3.000 meter waarvan de "Punta Penia" (3.342m) de hoogste is. De "Marmolada" heeft zeven toppen die de hoogste van de Dolomieten zijn. Daarom wordt zij de "Koningin van de Dolomieten" genoemd.

Tol/Maut/Alt Stazione
Onderweg komen de deelnemers bij diverse tolstations met de bovenstaande benaming. In de eerste etappe zijn twee toltrajecten opgenomen, de Passo Rombo:14 euro per persoon (tarief 2010)en een stuk Italiaanse snelweg: 2,50 euro per persoon (tarief 2010)

Etappeplaatsen dag 1

Reutte(A)
Fernpass
Ötztal
Passo Rombo (I)
Jaufenpass
Gruppo di Tessa
Val Gardena
Marmolada
Dobiacco