*** Laatste update: zie "nieuws en deelnemerslijst 2011" ***

Etappe 2 2011

Etappe 2

Vrijdag 17 juni starten de deelnemers vanuit het Italiaanse Dobiacco voor een route door de Italiaanse alpen. De eerste meldingspost is in Sauris di Dotto, een Itliaanse "borghi autentici"(authentiek dorpje), dat twee jaar geleden ook is aangedaan. De deelnemers aan de Europarit reden toen over een voor het verkeer afgesloten bosweg en de herbergier had ervoor gezorgd dat we van deze weg gebruik konden maken zodra de bosarbeiders hun werk hadden beeindigd. De deelnemers moeten zich melden bij Algergo Ristorante Morgenleit en hebben van daaruit een prachtig uitzicht over het dal waar ook het Lago di Sauris ligt. De weg langs het meer zit vol met kleine tunnels en halverwege is er een stuwdam die naar een zeer mooie pas leidt. De route loopt verder via Tolmezzo en de majesteuze bergen rondom deze plaats.

In het mooie Carnia zijn veel locaties waar de prachtigste opnames gemaakt kunnen worden. Dit gebied zal zeker te zien zijn in de beelden die de filmploeg van VPA (Video Productie Abbink) ook deze keer weer maken van de Europarit.

Via de Passo di Pramollo (Nassfeldpass) rijden we Oostenrijk weer in, daar is de tweede meldingspost van die dag bij Hotel Restaurant Berghof; precies op de grens van Italiƫ/Oostenrijk. Het uitzicht is er prachtig en het eten vast meer dan goed.

De route richting Rauris loopt dit jaar weer over de Grossglockner Hochalpenstrasse; een machtige en mooie pas die deels in de gemeente Rauris ligt. Om er overheen te mogen is wel maut verschuldigd, maar ook op de andere routes, de Felbertauern of de trein via Malnitz moet tol worden betaald. Direct na de mautstelle gepasseerd te zijn steekt de Grossglockner trots door de wolken heen. Bij de derde MP in Heiligenblut, in restaurant Kasereck,hebben de deelnemers een prachtig uitzicht op dit bergmassief.
Na de pauze kan volop worden genoten van deze bergpas die laat in het seizoen open gaat. Het vergt namelijk veertien dagen om de weg sneeuwvrij te maken en om alle vangrails en verkeers borden weer te plaatsen. Die worden voor het winterseizoen verwijderd en opgeborgen, want anders worden ze door de lawines omver gedrukt.
Het eindpunt van deze etappe is Rauris waar de eerste deelnemer tegen zes uur zal finishen op het Marktplatz.

Tol/Maut/Alt Stazione
Ook in deze route is eeen tolweg opgenomen; Grossglockner Hochalpenstrasse: 29 Euro per personenauto (tarief 2011).
Let op: Als dezelfde auto in het kalenderjaar nog een keer de Grossglockner Hochalpenstrasse over gaat dan kost die tweede keer 6 Euro. Het gaat op kenteken en bij het Mautstation moet het eerste kaartje getoond worden. Bewaar daarvoor je kaartje want dat moet je dan de tweede keer aan de kassa laten zien.

Etappeplaatsen dag 2

Dobiacco
Sauris di Sotto
Tolmezzo
Carnia
Nassfeldpass
Hermagor
Heiligenblut
Grossglockner
Rauris