*** Laatste update: zie "nieuws en deelnemerslijst 2011" ***

Etappe 2 - 2008

Etappe 2: Op vrijdag 6 juni gaat de route van Passo Pellegrino naar Küblis in Zwitserland en is ook ongeveer 460 km lang. Er wordt onmiddellijk begonnen met een fotoroute voor alle deelnemers, zij het dat die voor de sportklasse enigszins moeilijker is. Over de Passo Rolle rijden we door Predazzo en Cavalese richting Trento. Hier komen de deelnemers in een stukje druk verkeer terecht, waar het goed opletten is om de goede route naar San Lorenzo in Banale te vinden en te volgen. Gewoon de route aanduidingen in het routeboek volgen is de meest gemakkelijke oplossing; bovendien behoeven er in het drukke deel van dit traject GEEN zoekfoto’s te worden gezocht.

Na MP 1 in Pinzalo rijden we verder via Dimaro en de Passo Tonale over de Passo Gavia. Deze pas is enige keren eerder in de Europarit opgenomen geweest, maar kon slechts een keer worden gereden i.v.m. de weersomstandigheden. Naar boven gaat het via een erg smalle weg en geldt een regelmatigheidsetappe, waar bij de GMP’s steeds een ander gemiddelde zal worden opgegeven. Ook hier geldt dat zowel voor de deelnemers aan de tour- en sportklasse de snelheden gelijk zullen zijn, omdat inhalen gewoon NIET mogelijk is.
Door het bij veel deelnemers bekende Bormio gaat het over de Passo di Fosgagno naar Livigno, waar MP 2 wordt ingericht.

Het laatste deel van deze etappe voert de deelnemers over de Passo Livigno, de Berninapass en de Albulapass richting Davos en de finishplaats Küblis.
Ook hier vindt een afsluitende behendigheidsproef plaats en ook nu geldt voor iedere deelnemer gelijke kansen, omdat weer in een en dezelfde auto wordt gereden.
Vooral etappe 2 kent veel bergpassen met smalle wegen en schitterende vergezichten; reden waarom we hopen op in ieder geval droog en helder weer.

Voor beide etappes geldt dat er voor zowel de tour- als de sportklasse van verschillende systemen gebruik wordt gemaakt. De gebruikte systemen zijn: bol-pijl, graden, foto routes, kaartleesroutes en speciaal voor de sportklasse een z.g. punten rit, waarbij tussen de aangegeven punten de kortste route moet worden gezocht.

We hebben geprobeerd een kleine uitleg te geven aan de eerste twee dagen van de Europarit 2008 om jullie enigszins “op te warmen”, reden waarom ook enkele z.g. sfeerfoto’s zijn opgenomen. Wij wensen jullie veel voorpret en hopen op een bijzonder geslaagde Europarit 2008.

Hans Dasselaar en Henk Beuker.


Naar etappe 3.